Wintersport in Duitsland

0 Accommodatie(s) gevonden

Er zijn helaas geen accommodaties gevonden in deze categorie.

Een andere categorie proberen:

Overnachten op Vlieland

Overnachten op Vlieland kan op allerlei manieren. Er is keuze uit vele soorten hotels en andere accommodaties; van goedkoop en avontuurlijk kamperen tot superdeluxe genieten in een 4 sterren hotel. Overnachten op Vlieland kan verspreid over het hele eiland in hotels, bed & breakfast, vakantiepark, vakantiehuis, appartement, pension, villa, chalet of Airbnb.

Wil je overnachten op Vlieland? Op het eiland is genoeg keuze om te slapen in een gezellige accommodatie. Geniet in een mooi hotel op het prachtige eiland en kom heerlijk tot rust. Vlieland heeft een zeer groot aanbod.

Hotels met hond op Vlieland

Zoek je een hotel met hond op Vlieland? Er zijn een aantal hotels waar je hond van harte welkom is. Deze hondvriendelijke hotels op Vlieland bevinden zich in de verschillende dorpen. Dus wil je een gezellig weekendje met je hond naar de zee en het strand? Dan is Vlieland het perfecte eiland voor hondenbezitters. Klik hier en bekijk bij welke hotels je met je hond op Vlieland terecht kan en geniet samen met je viervoeter van de natuur!

Onze tip voor goedkoop overnachten op Vlieland

Het handigst is om je overnachtingsplek vooraf online te boeken. Dit kan snel en veilig vanuit je luie stoel. Op deze website vindt je allerlei accommodaties op Vlieland, handig gegroepeerd per soort en met een link om direct te reserveren. Dit kan onder andere bij Booking.com en Landal. Tip: meld je gratis aan bij het Genius-programma van Booking.com en bespaar meteen 10% op je boekingen.

Bespaar 10% op overnachten op Vlieland

Genius is het loyaliteitsprogramma van Booking.com waar iedere boeking telt. Genius-leden krijgen korting op duizenden accommodaties wereldwijd. Hoe meer boekingen je als Genius-lid doet, hoe meer kortingen en beloningen je ontvangt.

Booking.com
Waar kan ik overnachten op Vlieland?

Op Vlieland zijn er veel mogelijkheden om te overnachten, bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast, appartement, bungalow of vakantiehuis.

Hotel, B&B, appartement, bungalow of huisje op Vlieland

Overnachten op Vlieland

Ben jij eigenaar van een hotel, bed & breakfast, appartement, bungalow of huisje op Vlieland en wil je ook op deze pagina vermeld worden? Aanmelden kan via dit formulier.

Parkeren voor de boot naar Vlieland

Vlieland is niet alleen autoluw, het is zelfs een autovrij eiland. Alleen mensen die op Vlieland wonen mogen hun auto op de boot naar Vlieland parkeren bij de overtocht naar het eiland. Toeristen en andere niet-inwoners van Vlieland moeten hun auto dus achterlaten in Harlingen en omgeving. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt een vergunning voor eilandbezoekers afgegeven. Als bezoeker zul je je auto dus moeten parkeren in Harlingen.

Parkeren boot Vlieland

Parkeren boot Vlieland

Parkeren voor de boot naar Vlieland is op verschillende manieren mogelijk; overdekt parkeren en niet overdekt. De meest voor de hand liggende optie is parkeren in de parkeergarage van de veerbootterminal. Deze parkeergarage is helaas ongeschikt voor mindervaliden maar wordt wel 24 uur per dag bewaakt. Volg de ANWB borden en je komt vanzelf op één van de parkeerterreinen terecht. Daarnaast zijn er nog verschillende parkeerterreinen in de directe omgeving van de veerhaven waar je kunt parkeren voor de boot naar Vlieland. Wanneer je hier parkeert dan kun je met een shuttlebus binnen 5 minuten naar de haven worden gebracht, dit kost slechts € 1,50. De chauffeur van deze pendelbus houdt rekening met de vertrektijden van Harlingen naar Vlieland. Wanneer je niet met de bus wil dan kun je ook in een kwartiertje naar de veerhaven lopen.

In de zomerperiode, tijdens mooie dagen en feestdagen is het vaak druk op de boot naar Vlieland. Daarom is het handig om voor je vertrek niet alleen de verschillende parkeermogelijkheden te bekijken, maar de vertrektijden van de boot. Daarnaast wordt aangeraden om een klein beetje extra reistijd in te plannen.

Zonder auto naar Vlieland

Vlieland is een autovrij eiland, dus je hebt geen auto tot je beschikking na de overtocht naar Vlieland. Het goedkoopst is om met de bus of een gehuurde fiets naar je eindbestemming te reizen. Op het eiland rijden bussen van Arriva. Wil je iets meer gemak? Neem dan een taxi.

Waar kan ik parkeren voor de boot naar Vlieland?

Het snelst en gemakkelijkst kun je parkeren in de parkeergarage van de veerbootterminal.

Boot Vlieland: de kosten

Wat zijn de kosten voor de boot naar Vlieland? Wat is de prijs voor de Vlielandse veerboot? Bekijk alle Boot Vlieland kosten in onderstaand overzicht.

Kosten voorWinterZomerDaltarief zomer

De winterdienstregeling geldt van 1 januari t/m 31 maart en van 1 november t/m 31 december. De zomerdienstregeling geldt van 1 april t/m 31 oktober.

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Doeksen tarieven op rederij-doeksen.nl of bel het Contactcenter 088 – 9000 888.

Wat kost een kaartje voor de boot naar Vlieland?

Een retourkaartje kost € 28.66 (voor volwassenen in de zomerperiode).

De vertrektijden sneldienst van Vlieland naar Terschelling zijn van 10.05 t/m 19.05 uur. Er is zes keer per week een overtocht. De vertrektijden voor de snelboot van Terschelling naar Vlieland zijn van 9.30 t/m 18.25 uur, deze sneldienst vaart acht keer per week.

Belangrijk: dit is een samenvatting van de meestvoorkomende Doeksen afvaarten over het gehele jaar. De meeste afvaarten zijn alleen op bepaalde dagen, perioden of seizoenen. Controleer voor vertrek altijd de officiële Doeksen afvaarten van en naar Vlieland.

Vertrektijden sneldienst Vlieland Terschelling

Van Vlieland naar Terschelling

MaDiWoDoVrZaZo

Van Terschelling naar Vlieland

MaDiWoDoVrZaZo

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Doeksen Afvaarten op rederij-doeksen.nl of bel het Contactcenter 088 – 9000 888.

Hoe vaak vaart de sneldienst naar Vlieland?

Er is acht keer per week een overtocht.

De Doeksen afvaarten Vlieland met de veerboot naar Harlingen zijn van 6.55 t/m 16.45 uur. Er is gemiddeld drie keer per dag een overtocht.

Belangrijk: dit is een samenvatting van de meestvoorkomende Doeksen afvaarten over het gehele jaar. De meeste afvaarten zijn alleen op bepaalde dagen, perioden of seizoenen. Controleer voor vertrek altijd de officiële afvaarten naar Vlieland.

Doeksen afvaarten Vlieland naar Harlingen

Veerboot/Veerdienst Vlieland

MaDiWoDoVrZaZo

Sneldienst Vlieland

De sneldienst van Vlieland naar Harlingen heeft geen vaste dienstregeling en vaart alleen op bepaalde dagen in bepaalde perioden.

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Doeksen Afvaarten op rederij-doeksen.nl of bel het Contactcenter 088 – 9000 888.

Hoe laat vertrekt de laatste boot vanaf Vlieland?

De laatste boot vertrekt om 16.45 uur (gewone veerboot).

De Doeksen afvaarten Harlingen Haven met de veerboot naar Vlieland zijn van 9.00 t/m 19.00 uur. Er is gemiddeld drie keer per dag een overtocht. De veerboot vertrekt op het hele uur.

Belangrijk: dit is een samenvatting van de meestvoorkomende Doeksen afvaarten over het gehele jaar. De meeste afvaarten zijn alleen op bepaalde dagen, perioden of seizoenen. Controleer voor vertrek altijd de officiële afvaarten naar Vlieland.

Doeksen afvaarten Harlingen Haven naar Vlieland

Veerboot/Veerdienst Harlingen Haven

MaDiWoDoVrZaZo

Sneldienst Harlingen Haven

De sneldienst van Harlingen naar Vlieland heeft geen vaste dienstregeling en vaart alleen op bepaalde dagen in bepaalde perioden.

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Doeksen Afvaarten op rederij-doeksen.nl of bel het Contactcenter 088 – 9000 888.

Hoe laat vertrekt de eerste boot naar Vlieland?

De eerste boot vertrekt om 9.00 uur (reguliere veerboot).

Temperatuur en neerslag

Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 17 graden is augustus de warmste maand op Vlieland. De maand met de laagste gemiddelde temperatuur, 3 graden, is februari. In november regent het het meest op Vlieland, er valt dan zo’n 100 mm neerslag. April is de maand met de minste neerslag; 40 mm.

Het eiland ligt in een gebied met een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat wordt het hele jaar door gedomineerd door een koufront wat waardoor het weer nogal veranderlijk en bewolkt kan zijn.

Weer Vlieland

Door het zeeklimaat zijn de weersomstandigheden op Vlieland vaak aangenaam. Het eiland ligt in de Waddenzee en daardoor worden de warme zomerdagen heerijk afgekoeld door een frisse zeewind. Hierdoor waait bewolking sneller over dan op het vaste land en valt er ook minder regen. Daar tegenover staat dat de herfstmaanden vaak guur zijn met juist veel regen.

Het weer op Vlieland kan soms nogal heftig zijn
Hoe is het weer op Vlieland?

Het weer op Vlieland is in de lente en zomer zeer aangenaam. In de herfst en winter kan kan er veel regen vallen.

Vlieland is autovrij, je kunt dus niet zomaar je auto meenemen naar Vlieland. Parkeren op Vlieland is dus in principe niet mogelijk. Alleen bewoners van het eiland, die in het bezit zijn van een speciale vergunning, mogen met de auto op de boot naar Vlieland. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt een vergunning voor eilandbezoekers afgegeven. Als bezoeker zul je je auto dus moeten parkeren in Harlingen.

Parkeren op Vlieland & vervoer op het eiland

Omdat Vlieland autovrij is zul je je op een andere manier moeten (laten) vervoeren. De snelste manier is met de bus of met een taxi. Wanneer de veerboot op Vlieland aankomt kun je zo instappen. Bij mooi weer is het natuurlijk leuker om een fiets te huren.

Niet parkeren op Vlieland: de bus als alternatief

Op Vlieland wordt het vervoer per bus door Arriva Personenvervoer Nederland verzorgt. De dienstregeling vind je bij alle bushaltes, maar je kunt deze ook afhalen bij de VVV op Vlieland. In de zomer zijn er andere bustijden dan in de winter. In de bus kun je bij de chauffeur een kaartje kopen, dit kan met je pinpas of creditcard. Nog gemakkelijker is om met je OV-chipkaart af te rekenen.

Tarieven bus Vlieland

 • De prijs van een ritkaart is (vanaf) € 2,25
 • Een ritkaart voor de buurtbus is (vanaf) € 1,30
 • Een dagkaart voor de Fryslân Bus kost € 17,00 (daltarief: € 11,00)
 • Combiticket dagkaart (dal) Fryslân Bus + Trein + Qliner: € 21,00
 • Een ritkaart voor De Opstapper kost slechts € 2,50
 • Een ritkaart voor kinderen is gratis
 • Bekijk de volledige en actuele tarieven op de website van Arriva

Taxi Vlieland

Ga je liever met de taxi, bel dan naar Taxi Zeelen op telefoonnummer 0562-451222. Wanneer de boot naar Vlieland aanmeert kun je zo in een taxi stappen en worden jij en je bagage je snel naar je eindbestemming gebracht. Taxi Zeelen verzorgt ook rolstoelvervoer.

Parkeren op Vlieland is niet mogelijk
Tuk Tuk

Hou je van avontuur en wil je Vlieland op een unieke manier ontdekken? Ga dan met de Tuk Tuk. Deze elektrisch aangedreven taxi brengt je naar elk plekje op het eiland. Klik hier voor meer informatie.

Fietsen op Vlieland

Op Vlieland kun je heerlijk fietsen. Er zijn dan ook meerdere locaties om een fiets te huren op Vlieland. Naast elektrische fietsen, scootmobiels en tandems kun je natuurlijk ook een gewone fiets huren.

Sommige fietsverhuurders op Vlieland brengen je bagage gratis naar je eindbestemming. Deze kun je na aankomst met de boot inleveren. Op de terugweg is hetzelfde mogelijk.

Waar kan ik parkeren op Vlieland?

Vlieland is autovrij, parkeren op Vlieland is dus in principe niet mogelijk.

De boot naar Vlieland

Als je met de boot naar Vlieland wil, dan begint je reis met Rederij Doeksen. Zij verzorgen met de Boot Vlieland de afvaarten van het vaste land in Harlingen naar Vlieland, het kleinste Waddeneiland dat bewoond is. Met Texel aan de zuidkant en Terschelling aan de oostelijke zijde, is Vlieland een populaire bestemming onder toeristen.

Boot Vlieland tijden

Een overtocht van het vaste land naar Vlieland, neemt ongeveer 1 uur en 30 minuten in beslag. Met de sneldienst, ook wel snelboot genoemd, duurt de reis zo’n 45 minuten (rechtstreeks van Harlingen naar Vlieland). Hoe laat gaat de laatste boot naar Vlieland? Lees meer over de vertrektijden voor de boot naar Vlieland of over de sneldienst.

Wat te doen op Vlieland?

Boot VlielandDoeksen afvaarten verzorgt jaarlijks vele overtochten naar deze prachtige bestemming. Het waddeneiland is autoluw en dat betekent dat er geen voertuigen zijn toegestaan op Vlieland. Dat maakt het eiland zeer geschikt voor een mooie wandel of fietstocht. Vlieland staat daarnaast ook bekend om haar vele evenementen. De vuurtorenloop, de Schuttevaerrace én het muziekfestival Here Comes The Summer trekken jaarlijks veel bezoekers. Reden te meer dus om met de boot van Harlingen naar Vlieland te reizen.

Met de veerboot naar Vlieland met Doeksen afvaarten

Als je met de fiets naar het eiland reist kun je gebruik maken van de fietsen toegang in de terminal. In de terminal vind je tevens duidelijke schermen die de ingang van de afvaart aangeven. Als je door middel van een ontheffing je auto mee wilt nemen naar het eiland, dien je je voor de afvaart te melden bij het daarvoor bestemde loket in de terminal van Harlingen. Je reservering wordt hier gecontroleerd waarna je op aanwijzing van het personeel aan boord kunt gaan bij één van de schepen van Rederij Doeksen.

Boot Vlieland prijzen en kosten

Kinderen van 0 t/m 3 jaar reizen onder begeleiding van een volwassenen gratis mee met de veerboot van Harlingen naar Vlieland. Ook je hond mag gratis mee aan boord met de Doeksen afvaarten. Daarbij moet je viervoeter wel aangelijnd zijn en mag deze zich niet binnen de huisdiervrije zones aan boord bevinden. Houd er rekening mee dat het schip MS Midsland geen lift aan boord heeft. Deze is wellicht minder geschikt als je wil reizen met je hond.

Boottocht Vlieland boeken en reserveren

Een kaartje kopen voor de boot naar Vlieland kan op verschillende manieren; via de website van Rederij Doeksen, telefonisch of ter plekke aan het loket in Harlingen of op Vlieland (en Terschelling). Het kopen van een kaartje werkt op basis van reserveren. Hoe eerder je reserveert, hoe zekerder je bent van een plaats op de boot. Je koopt een kaartje met daarop de tijd en datum van je (heen)reis. In het geval van een retourtje geef je ook de tijd en datum van je terugreis op. De tijd en datum is achteraf te wijzigen; online, bij het loket of bij een kaartautomaat.

Faciliteiten tijdens de overtocht van Harlingen naar Vlieland

Tijdens de overtocht van het vaste land naar Vlieland kun je aan boord tevens gebruik maken van diverse faciliteiten. Zo hebben de beide schepen van Rederij Doeksen een zelfbedieningsrestaurant. Hier kun je genieten van een heerlijk ontbijt, koffie met gebak of een uitgebreide maaltijd. Ook als je liever a’ la carte wil dineren is daar een mogelijkheid toe. Als je gebruik wilt maken van de catering aan boord, kan er uiteraard altijd rekening worden gehouden met eventuele voedselallergieën.

De veerboot naar Vlieland bevat tevens een bar. Hier kun je genieten van sfeervolle muziek, een klein hapje én een lekker drankje. Ook vind je aan boord van de schepen diverse kiosks met tijdschriften en souvenirs. De veerboot van Harlingen naar Vlieland heeft tevens bagagekluisjes, gratis Wifi en diverse sanitaire ruimtes die ook geschikt zijn voor mindervaliden.

Met de boot van Vlieland naar Texel

Wil je van het eiland een dagje naar Texel? Er vaart ook een boot van Vlieland naar Texel.

Met de boot van Vlieland naar Terschelling

Ga je liever naar Terschelling? Er vaart ook een boot van Vlieland naar Terschelling.

Veerdienst terminal in Harlingen

Als je de overtocht naar Vlieland maakt, begint je reis in de terminal in Harlingen. Hier kunt je je auto parkeren als je van Harlingen naar Vlieland vaart. Een pendelbus brengt je vervolgens op aangename wijze van het parkeerterrein naar de terminal. In terminal de Parlevinker in Harlingen vind je tevens een grote winkel met diverse lekkernijen van het eiland, tijdschriften en leuke souvenirs. In de terminal kun je tevens zelf inchecken voor de overtocht en je bagage in de daarvoor bestemde wagens plaatsen. De toegestane handbagage is overigens twee stuks per persoon.

Fietsen, auto’s, motoren en honden mee op de boot naar Vlieland

Op de boot naar Vlieland zijn passagiers, fietsen en honden toegestaan. Auto’s, motoren en aanhangers mogen tevens via de veerboot vervoert worden, maar hier dient wel een zogenaamde T-ontheffing voor aangevraagd te worden. Dit kun je doen bij de Gemeente Vlieland. Pas als je in het bezit bent van deze vergunning, kun je een plaats voor je auto op de veerboot reserveren. De auto kan vervolgens op aanwijzingen van het personeel geparkeerd worden aan boord van het schip.

Samengevat

Wat te doen op Vlieland

Wat te doen op Vlieland? Het waddeneiland Vlieland is een steeds populairdere bestemming en ondanks de bijnaam Vliebiza (afgeleid van Ibiza) je vindt er activiteiten voor alle leeftijden. Zoek je ontspanning? Ga dan lekker fietsen of wandelen om zo van de prachtige Vlielandse natuur te genieten. Het eiland is met maar 36 vierkante kilometer het kleinste bewoonde waddeneiland en er zijn dus relatief weinig toeristen. Bezoek je het eiland met kinderen? Neem ze mee naar de vuurtoren of de spannende escaperoom.

Wat te doen op Vlieland? Zeehonden spotten!

Zeehonden spotten is een populaire activiteit op Vlieland voor jong en oud. Met een snelle boot vaar je richting de zeehonden en zo kun je ze van zo dichtbij mogelijk bekijken, bijvoorbeeld wanneer ze heerlijk in de zon liggen op een zandplaat.

Wat te doen op Vlieland: zeehonden spotten
Foto: 1000zen/Flickr

Escaperoom Vlieland

Wat te doen op Vlieland wanneer het regent… ga op een spannend avontuur in een escaperoom! In de escaperoom op Vlieland moet je binnen de beschikbare tijd en samen met je teamgenoten de oplossing van het spel vinden. In de escaperoom zijn allerlei verborgen aanwijzingen te vinden die je helpen de oplossing te vinden. Zie escaperoomvlieland.com voor meer info.

Eén van de leukste Vlieland activiteiten​: de vuurtoren

Wanneer je helemaal naar boven loopt in de vuurtoren van Vlieland kun je genieten van het prachtige uitzicht over het eiland. De toren staat op een veertig meter hoge duin en wanneer er weinig bewolking is zijn de naastgelegen waddeneilanden Texel en Terschelling te zien.

De Vliehors Expres is een perfect voorbeeld van wat te doen op Vlieland

Op Vlieland ligt een zandvlakte die ook wel de Sahara van het Noorden wordt genoemd. Dit is een uitgestrekt gebied van maar liefst 20 vierkante kilometer groot. Het bedrijf De Vliehors Expres biedt vrijwel elke dag tochten aan over deze zandvlakte. Dit gebeurd met een grote truck. Onderweg is er veel te zien.

Paardrijden over de stranden van Vlieland

Heerlijk ontspannen tijdens een mooie paardrijrit over de stranden of door de bossen en duinen van Vlieland. Paardrijden op Vlieland kan over de vele ruiterpaden die over het hele eiland te vinden zijn. Deze activiteit is voor iedereen leuk om te doen. Je kunt onder begeleiding van ervaren ruiters paardrijden op Vlieland, maar wanneer je zelf een paard hebt dan kun je die natuurlijk ook meenemen.

Yoga en surfen op Vlieland

Een hele hippe activiteit om te doen is yoga en surfen. Je bent zowel actief als ontspannen bezig tijdens een weekendvakantie via aanbieder Surfana. Daarnaast staat lekker en gezond eten ook op het programma, net als genieten van het relaxte eilandleven waarbij alles mag en niets hoeft. Je kunt op verschillende manieren overnachten, van een tipi tent tot tenthuisjes. De minivakantie begint op vrijdag wanneer je met de boot naar Vlieland op het eiland aankomt. Die avond kun je kennismaken met de andere deelnemers. De activiteiten vinden hoofdzakelijk op zaterdag plaats.

Fietsen op Vlieland

Fietsen op Vlieland is zeer goed te doen omdat Vlieland een autoluw eiland is. Daarnaast liggen er meer dan 26 kilometer aan fietspaden over het hele eiland. Zo kun je via de diverse fietsroutes het eiland verkennen. Lees meer over fietsen op Vlieland.

Wat is de Vliehors Expres?

Het bedrijf De Vliehors Expres biedt tochten aan over de grote zandvlakte op Vlieland.

Vlieland is een autovrij eiland en met een groot netwerk van maar liefst 26 kilometer aan fietspaden kun je heerlijk fietsen op Vlieland. Omdat het eiland niet al te groot is kun je op de fiets gemakkelijk in je eigen tempo Vlieland verkennen. Na aankomst met de boot naar Vlieland is het mogelijk om een fiets te huren.

Fietsen op Vlieland

Tijdens het fietsen op Vlieland kun je genieten van de rust en de ruimte die het eiland te bieden heeft. De verschillende fietsroutes leiden je langs bossen en door de duinen. Vanaf het hoogste punt op de Waddeneilanden, de 45 meter hoge duin Vuurboetsduin, heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland.

Fietsen op Vlieland langs de vuurtoren
Fietsen op Vlieland langs de vuurtoren

Fietsroutes op Vlieland

Als fietser heeft het eiland je veel te bieden. Op de fiets begeef je je zo van het ene landschap in het ander. Ben je op zoek naar een mooie fietsroute over Vlieland? Deze kun je eenvoudig vinden via de knooppunten op het eiland. Knooppunten zijn genummerde kruisingen die onderdeel zijn van de verschillende fietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een mooie fietstocht en zijn overal op het eiland te vinden.

Hoe werken de knooppunten?

Op elk knooppunt staan witgroene bordjes met daarop een nummer. Door simpelweg deze nummers te volgen fiets je van knooppunt naar knooppunt. Je kunt het zo inplannen:

 1. Klik hier om naar de fietsrouteplanner te gaan en zoom daarna in op Vlieland. Je ziet dan automatisch de knooppunten verschijnen.
 2. Maak een mooie fietsroute door start- en eindpunt aan te klikken, je kunt dan ook zien hoeveel kilometer de fietsroute is en hoe lang je er over doet.
 3. Ben je blij met de gekozen route? Noteer dan de nummers van de knooppunten in de juiste volgorde.
 4. Stap op je fiets, volg de nummers en geniet van een prachtige fietstocht over Vlieland.
Waar kan ik een fiets huren op Vlieland?

Er zijn drie fietsverhuurbedrijven op Vlieland (Jan van Vlieland, Zeelen en Frisia.

Fietsen op Vlieland en het eiland verkennen

Via deze twee fietsroutes zie je alle mooie plekjes op het eiland.

 1. De fietsroute Jachthaven, via de oostkant van het eiland, brengt je langs het dorp Oost-Vlieland, de Waddenzee en de jachthaven van Vlieland en is zo’n 8 kilometer lang.
 2. De bekendste fietsroute op Vlieland is waarschijnlijk de Posthuys route. De fietstocht heeft een lengte van 18 kilometer en voert langs de westkust van het eiland.

Tip

Huur je een fiets op Vlieland? Neem dan iets herkenbaars mee om aan de huurfiets te bevestigen. Vrijwel alle huurfietsen zien er namelijk hetzelfde uit en met iets herkenbaars hoef je niet lang naar je fiets te zoeken in een vol fietsenrek.

Wandelen op Vlieland kan het hele jaar door en buiten het vogelbroedseizoen om zelfs overal op het eiland. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 1 augustus en het is dan niet toegestaan om in bepaalde delen te wandelen op Vlieland. Maar, in welk seizoen je het eiland ook bezoekt, je wandelt altijd in een natuurgebied. Vind je het leuk om vogels te spotten, dan is Vlieland het perfecte eiland om te bezoeken. Tijdens het wandelen op Vlieland kun je meer dan 200 soorten vogels tegenkomen.

Wandelen op Vlieland

Verspreid over het eiland zijn er wandelroutes uitgezet met een totale lengte van maar liefst 40 kilometer. De verschillende routes worden aangegeven door middel van markeringen in de vorm van paaltjes. Je kunt een bepaalde route volgen of delen van verschillende routes combineren.

Wandelen op Vlieland | Wandelpad naar de vuurtoren
Wandelen op Vlieland, het wandelpad naar de vuurtoren

Je kunt prachtig wandelen op het strand van Vlieland

Omdat de stranden op het eiland zowel breed als lang zijn kun je prachtige strandwandelingen maken op Vlieland.

Vuurtorenloop

Eén van de dingen die er te doen op Vlieland is, is de Vuurtorenloop. Dit evenement wordt gehouden in april en is geschikt voor zowel recreatieve wandelaars als fanatieke hardlopers. De wandeltocht wordt ‘s nachts gehouden en is een unieke beleving omdat Vlieland een van de donkerste plekken van Nederland is. De hardloopwedstrijd wordt gehouden in twee afstanden; 9,5 kilometer en maar liefst 18,5 kilometer. Meer informatie vind je op de website van de Vuurtorenloop.

Wandelroutes Vlieland

Op Vlieland zijn diverse wandelroutes uitgezet. De mooiste wandelroutes kun je hier vinden:

 • Van de Lange Paal naar de Nieuwe Kooi – Deze wandelroute is zo’n 4 kilometer lang waar je ongeveer een uur over doet. De kans is groot dat je tijdens het wandelen koeien en schapen tegenkomt.
 • De route Kikkerbult en Kooisplek is een middelzware wandeltocht voor de wat meer ervaren wandelaar en is 6.5 kilometer lang.
 • Heb je zin in een lange wandeltocht dan is de route Posthuiswas – Kroons Polders een aanrader. De route is maar liefst 7.5 kilometer lang.
 • Bezoek je Vlieland met kinderen dan is het aan raden om een wat minder lange, maar toch mooie, wandeltocht te maken. De zogenaamde Weetjeswandeling is iets langer dan 2 kilometer en is zeer geschikt voor kinderen.
 • Ben je in voor een avontuur, dan kun je wadlopen via de Zeebodemwandeling. De wandeling is qua afstand (slechts 1.5 kilometer) kort, maar je doet er toch al snel zo’n 2 uur over. De route mag je niet zelfstandig lopen, dit is alleen mogelijk onder begeleiding van een zogenaamde wadgids.
Wanneer is het vogelbroedseizoen op Vlieland?

Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 1 augustus. Het is dan niet toegestaan om in bepaalde delen te wandelen op Vlieland.

Er zijn drie opties wanneer je met de boot naar het eiland wil; de sneldienst Vlieland, gewone veerboot of de Waddentaxi. De reguliere veerdienst doet ongeveer 1 uur en 30 minuten over de overtocht. Heb je haast of wil je liever niet te lang op een boot zitten, maak dan gebruik van de sneldienst naar Vlieland. De overtocht duurt dan slechts half zo lang en binnen 45 minuten sta je op Vlieland. De snelboot vaart, op maandag na, elke dag en doet daarnaast ook dienst als de boot van Vlieland naar Terschelling.

De verschillen tussen de sneldienst naar Vlieland en de gewone veerboot

Afgezien van de prijs en de duur van de overtocht zijn er weinig verschillen tussen de sneldienst en de gewone veerboot. De snelboot kan geen auto’s en motoren vervoeren. Kun je, ondanks dat Vlieland een autoluw eiland is, toch je auto of motor meenemen? Dan zul je de gewone veerboot moeten nemen. Het Vaste Reizigers Programma van Doeksen is helaas niet geldig voor de sneldienst.

Dienstregeling en vertrektijden

Bekijk de pagina vertrektijden voor meer informatie over de dienstregeling van de sneldienst. Er is bijna elke dag, behalve op maandag, één of meerdere overtochten naar Vlieland en terug naar Harlingen.

Neem je liever de Sneldienst Vlieland of de Waddentaxi?
Neem je liever de Sneldienst Vlieland of de Waddentaxi?

Met kinderen

Wanneer je met een kind of baby de overtocht maakt dan is het meenemen van een kinderwagen, buggy, step of (ingeklapte) vouwfiets gratis.

Hoe lang duurt de overtocht met de sneldienst naar Vlieland?

De overtocht duurt slechts 45 minuten.

Heb je haast of heb je de laatste boot naar Vlieland gemist? Neem dan contact op met de Waddentaxi Vlieland. De Waddentaxi Vlieland brengt je veilig en snel van Harlingen naar Vlieland. Er kunnen maximaal twaalf personen aan boord van De Zeehond, dus reserveren is aan te raden. Op de boot is genoeg bagageruimte en er wordt gratis koffie en thee aangeboden.

Waddentaxi Vlieland huren

Het is ook mogelijk om de Waddentaxi Vlieland exclusief af te huren, op basis van jouw wensen. De Waddentaxi vaart namelijk ook naar de andere Waddeneilanden; Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Reistijd

De Waddentaxi vaart een stuk sneller dan de veerboot naar Vlieland. Binnen een uur wordt je van Harlingen naar Vlieland (of Terschelling) gebracht. De reis tussen beide eilanden duurt slechts een half uurtje.

Waddentaxi Vlieland kosten

Onderstaande prijzen zijn exclusief toeristenbelasting, maar inclusief btw én vervoer (met taxi) vanaf de jachthaven op Vlieland naar je eindbestemming op het eiland.

 • Van Harlingen naar Vlieland (of andersom) kost een enkele reis € 24,05 en een retourticket € 43,90.
 • Van Harlingen naar Terschelling (of andersom) kost een enkele reis € 24,05 en een retourticket € 43,90.
 • Van Vlieland naar Terschelling (of andersom) kost een enkele reis € 24,05 en een retourticket € 43,90.

Los kaartje Waddentaxi Vlieland

Naast de vaste vertrektijden heeft de Waddentaxi ook tussentijdse afvaarten waarvan je gebruik kunt maken. De kosten hiervan zijn € 35,00 per persoon. Op Twitter kun je de vertrektijden controleren.

Opstapplaats Waddentaxi

De Waddentaxi Vlieland

De opstapplaats voor de Waddentaxi naar Vlieland is de nieuwe Sassteiger, vlakbij de Sasbrug, in Harlingen. De eindbestemming op Vlieland is de jachthaven (Havenweg), daar meert de boot af. Het is mogelijk om een afspraak te maken over andere opstapplaatsen en afmeerplekken, neem hiervoor contact op met de Waddentaxi.

Bagage

Op de Waddentaxi Vlieland is genoeg bagageruimte aanwezig, maar er zijn wel enkele richtlijnen. Daarom mogen er per persoon drie stuks bagage mee. Handbagage mag vanzelfsprekend ook mee de boot op. Elke passagier mag een fiets (+ fietskar) meenemen.

Personeelsfeest, excursie of bruiloft op Vlieland

Het afhuren van de Waddentaxi is perfect voor personeelsfeesten, excursies of bruidsgezelschappen. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe laat de boot vertrekt. Op de website van de Waddentaxi vind je een volledig overzicht van alle kosten.

Fiets en hond mee naar Vlieland

Per persoon mag je één fiets mee aan boord nemen, dit is gratis. Op Vlieland kun je namelijk heerlijk fietsen. Scooters, karren en dergelijke kunnen niet mee op de boot. Je hond mag uiteraard ook mee op de boot naar Vlieland. Dit is gratis, je hoeft voor hem/haar geen apart kaartje te kopen.

Kinderen en mindervaliden

Het maximum van twaalf personen aan boord van de Waddentaxi is inclusief baby’s en kinderen. In verband met de kadevoorzieningen die beperkt zijn, is de Waddentaxi helaas niet geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. De Waddentaxi kan gebruikt worden voor spoedeisend (zieken)vervoer.

Wat kost de Waddentaxi naar Vlieland?

De kosten van de Waddentaxi bedragen € 35,00 per persoon.

Vlieland is met slechts 36 vierkante kilometer het kleinste bewoonde waddeneiland. Ondanks dat Vlieland een klein eiland is, is er genoeg te doen voor alle leeftijden. Denk aan een bezoek aan de vuurtoren, interessante excursies en wandelen. Je kunt ook heerlijk fietsen op Vlieland via een groot netwerk van meer dan 26 kilometer aan fietspaden. Nadat je met de boot de overtocht naar Vlieland hebt gemaakt kun je dichtbij de haven een fiets huren. Zo kun je in je eigen tempo het mooie eiland verkennen.

Het enige dorp op Vlieland: Oost-Vlieland

Op Vlieland is er maar één dorp, echter kun je hier alles vinden wat je nodig hebt tijdens je vakantie op het eiland. Van de dagelijkse boodschappen tot leuke restaurants waar je lekker kunt eten. Ben je van plan om langer dan een dag te blijven? Boek een hotel of een gezellige Bed & Breakfast.

Natuur

Ben je een natuurliefhebber? Stap dan zeker even binnen bij Informatiecentrum de Noordwester. Daar kun je alles te weten komen over de natuur op Vlieland. Het kleinste eiland van de Waddeneilanden is vooral bekend om zijn vogels, er zijn maar liefst 200 vogelsoorten te spotten.

Op Vlieland is er veel te doen
Foto: 1000zen/Flickr

Voor wat betreft ontspanning maakt het vrij weinig uit in welk seizoen je een bezoek aan Vlieland brengt. Uiteraard is het genieten tijdens mooie lente- en zomerdagen, maar ook in de herfst kun je je prima vermaken op de uitgestrekte stranden van het eiland. Af en toe zal je iemand tegenkomen, maar meestal ben je de enige wandelaar in de buurt.

De Vuurboetsduin is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt op Vlieland. De duin is bijna 45 meter hoog en daarmee zelfs het hoogste punt van Friesland. Je hoeft geen zware wandeling door het losse duinzand te maken, er is een pad inclusief traptreden aangelegd zodat je naar boven kunt lopen. Eenmaal bovenop de Vuurboetsduin kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Is er een supermarkt op Vlieland?

Op Vlieland zijn een aantal supermarkten gevestigd, waaronder COOP en SPAR.

Wadlopen Vlieland

Natuurlijk is de boot sneller, maar misschien is het wel veel leuker om naar een waddeneiland te lopen, het zogenaamde wadlopen. Wadlopen is een sportief en uniek avontuur, middenin de natuur van het Werelderfgoed Waddenzee. De Waddenzee wordt ook wel de laatste wildernis genoemd en is een onbeschrijflijk mooi natuurgebied.

Wadlopen naar Vlieland

Omdat de geulen tussen Harlingen en Vlieland, ook bij eb, te diep zijn is het niet mogelijk om wad te lopen naar Vlieland.  Het is wel mogelijk om een korte wandeling te maken of te droogvallen. Het duurt ongeveer zes tot acht uur voordat het water weer is gestegen. Dit is een prachtige ervaring.

Wadlopen
Foto: Thijs Knaap

Texel

Over het wad lopen naar Texel doe je ongeveer 3.5 uur, de totale lengte is ongeveer 11 kilometer. De tocht gaat langs natuurgebied De Schorren waar je de flora en fauna van de Waddenzee kunt bewonderen. Wadlopen naar Texel is niet zwaar want er wordt gelopen over harde zandplaten. Hierdoor is de tocht ook geschikt voor de wat oudere kinderen (vanaf 10 jaar). Het verzamelpunt ‘Waddenpark Avanti’ ligt op zo’n 20 kilometer na aankomt met de boot naar Texel.

Terschelling

Ook de geulen tussen Terschelling en Harlingen zijn te diep om over het wad te lopen.

Ameland

De wadlooptocht naar Ameland heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer. Het lopen zelf duurt ongeveer 3 uur. Deze tocht is vooral in het begin, vanwege de slik, iets zwaarder dan wadlopen naar Texel. Vanaf ongeveer de helft is de ondergrond zanderig. Over het wad lopen naar Ameland is geschikt vanaf een leeftijd van 14 jaar.

Schiermonnikoog

De tocht van Lauwersoog naar Schiermonnikoog is zwaar, duurt bijna 6 uur en is maar liefst 19 kilometer lang. De ondergrond bestaat afwisselend uit zand en slik. Het veranderlijke prielen en geulen en diepe stukken slik is vooral het kustdal zwaar. Over het wad lopen naar Schiermonnikoog is alleen geschikt voor wadlopers die zeer ervaren zijn. Naast de minimale leeftijd van 18 jaar is ook een zeer goede conditie, ervaring en uithoudingsvermogen vereist.

Wadlopen Friesland en Groningen

Naast de gebruikelijke wadlooptochten kun je ook van en naar andere eilandjes of zandplaten wad te lopen. Bijvoorbeeld van de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog, een tocht van meer dan 11 kilometer.

Lopen naar Rottumeroog, het eilandje dat het meest oostelijk is gelegen, is ook mogelijk, dit is een zeer exclusieve tocht omdat deze maar enkele keren per jaar mag worden georganiseerd.

Een wadloopklassieker is de zwerftocht naar de Engelsmanplaat, waar een Wadwachtpost staat. De tocht is zo’n 12 kilometer lang en duurt circa 4 uur. De zwaarte valt mee omdat de ondergrond voor het grootste deel uit harde zandgrond bestaat.

Meer informatie

Eén van de pioniers op dit gebied is Wadloopcentrum Fryslân. Daar hebben ze meer dan 50 jaar ervaring.

Is het mogelijk om te wadlopen naar Vlieland?

Omdat de geulen tussen Harlingen en Vlieland, ook bij eb, te diep zijn is het niet mogelijk om wad te lopen naar Vlieland.

Boot van Vlieland naar Terschelling

Ben je op Vlieland en wil je naar Terschelling? Dat kan met de boot van Vlieland naar Terschelling. Andersom kan dit natuurlijk ook. Je kunt zowel een enkele reis als een retourticket boeken voor de overtocht met de veerdienst.

Reisinformatie boot van Vlieland naar Terschelling

Van Vlieland naar Terschelling: de overtocht

De overtocht duurt ongeveer dertig minuten.

Boot van Terschelling naar Vlieland
Foto: PieJanMan – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Kaartjes voor de boot van Vlieland naar Terschelling

Aangeraden wordt om kaartjes vooraf online te kopen.

Prijzen

Enkele reis

 • Kinderen onder de vier jaar: € 5,57 enkele reis, € 9,14 retour
 • Voetpassagier 4 t/m 11 jaar: € 5,84 enkele reis, € 11,68 retour
 • Voetpassagier 12 t/m 64 jaar: € 8,58 enkele reis, € 17,16 retour
 • Voetpassagier 65+: € 7,74 enkele reis, € 15,48 retour

Doeksen Dienstregeling

Van Vlieland naar Terschelling

In het hoogseizoen kun je meerdere keren per week met de sneldienst van Vlieland naar Terschelling. De vertrektijden zijn 10.05 uur, 12.05 uur, 18.55 uur en 20.20 uur. Bekijk de vertrektijden van de sneldienst.

Van Terschelling naar Vlieland

In het hoogseizoen kun je meerdere keren per week met de sneldienst van Terschelling naar Vlieland. De vertrektijden zijn 9.30 uur en 18.20 uur. Bekijk de dienstregeling van de sneldienst.

Tijdens weekenden, vakanties, evenementen en op feestdagen kan deze dienstregeling afwijken. Een compleet en altijd actueel overzicht van afvaarten en evt. wijzigingen kun je vinden op rederij-doeksen.nl.

Wat te doen op Terschelling

Op Terschelling is er voor jong en oud veel te doen. Er is een totaal van meer dan 350 kilometer aan wandelpaden en fietspaden op het eiland te vinden. Je kunt gemakkelijk een fiets huren op Terschelling en zo het eiland en de gezellige dorpjes in je eigen tempo verkennen. Ook heeft Terschelling het breedste strand van Europa, hierdoor is Terschelling zeer geschikt voor prachtige strandwandelingen. Ben je van plan om te overnachten op Terschelling? Vergeet dan niet om online een hotel, huisje of een andere accommodatie te reserveren.

Wanneer vaart de boot van Vlieland naar Terschelling?

De boot vaart op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Wat zijn de kosten voor een kaartje voor de boot naar Vlieland? Wat is de prijs voor de Vlielandse veerboot? Kaartjes kunnen in de veerhaven worden gekocht of online via de website van Rederij Doeksen. Kijk voor uitgebreide en altijd actuele tarieven op de website van Rederij Doeksen. Bekijk ook de vertrektijden boot Vlieland om je reis zo goed mogelijk te plannen.

Kosten boot Vlieland

 • Kinderen onder de vier jaar reizen gratis.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (4 t/m 11 jaar) tussen de € 10,76 en € 13,92.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (12 t/m 64 jaar) tussen de € 21,60 en € 27,94.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (65+) tussen de € 19,38 en € 25,06.

Prijzen sneldienst Vlieland

 • Een kaartje voor de sneldienst naar Vlieland kost voor jonge kinderen (0 t/m 3 jaar) € 7,10 (enkele reis) of € 14,20 (retour).
 • Een kaartje voor de sneldienst naar Vlieland kost voor oudere kinderen (4 t/m 11 jaar) € 14,94 (enkele reis) of € 27,64 (retour).
 • Een kaartje voor de sneldienst naar Vlieland kost voor volwassenen (12 t/m 64 jaar) € 22,82 (enkele reis) of € 41,20 (retour).
 • Een kaartje voor de sneldienst naar Vlieland kost voor 65-plussers € 21,68 (enkele reis) of € 38,42 (retour).

Kaartjes boot Harlingen Vlieland

Kosten boot Vlieland

Een kaartje kopen voor de boot naar Vlieland kan op verschillende manieren; via de website van Rederij Doeksen, telefonisch of ter plekke aan het loket in Harlingen of op Vlieland (en Terschelling). Het kopen van een kaartje werkt op basis van reserveren. Hoe eerder je reserveert, hoe zekerder je bent van een plaats op de boot. Je koopt een kaartje met daarop de tijd en datum van je (heen)reis. In het geval van een retourtje geef je ook tijd en datum van je terugreis op. De tijd en datum is achteraf te wijzigen; online, bij het loket of bij een kaartautomaat.

Online kaartjes kopen

Via de website van Rederij Doeksen kun je online kaartjes voor de boot van en naar Vlieland kopen.

Telefonisch kaartje kopen

Telefonisch een kaartje kopen (of wijzigen) kan door te bellen naar het ContactCenter van Rederij Doeksen. Het telefoonnummer is 088 – 9000 888.

Kaartjes boot Vlieland aan het loket kopen

Ook aan het loket in Harlingen of op Vlieland (en Terschelling) kun je een kaartje kopen. Kaartjes aan het loket kosten € 1,50 extra (servicekosten). Je betaalt geen servicekosten wanneer je een kaartje koopt bij de kaartautomaten in de terminals in Harlingen, op Terschelling en Vlieland. Je kunt bij het loket en bij de kaartautomaten  je kaartjes wijzigen.

Mogen kinderen gratis mee op de boot naar Vlieland

Kinderen onder de vier jaar oud mogen gratis reizen.

Ben je op Vlieland en wil je naar Texel? Dat kan met de boot van Vlieland naar Texel. Andersom kan dit natuurlijk ook. Alleen in het hoogseizoen is dit mogelijk voor eilandbezoekers en dagjesmensen. De veer De Vriendschap is alleen beschikbaar voor voetgangers en brengt je met de boot van Vlieland naar Texel. Voordat je op de boot stapt wordt je gratis door een grote truck naar de pier op het strand van Vlieland gebracht.

Je mag je fiets meenemen wanneer je een enkele reis boekt van Vlieland naar Texel. Veel fietsers maken gebruik van deze mogelijkheid om zo fietstochten over de eilanden te maken. Dit maakt de boot van Vlieland naarTexel een erg leuke manier van reizen, want het schip is niet al te groot en dat maakt de overtocht tot een avontuur op zich.

Reisinformatie Boot van Vlieland naar Texel

Van Vlieland naar Texel: de overtocht

De overtocht duurt ongeveer een uur en start bij beroemde houten steiger op Oost Vlieland.

Met de boot van Vlieland naar Texel
Foto: Avis28

Kaartjes voor de overtocht van Vlieland naar Texel

Aangeraden wordt om kaartjes vooraf online te kopen.

Prijzen

Enkele reis

De kosten voor een kaartje voor de boot van Vlieland naar Texel (enkele reis) zijn te vinden via Google. Kinderen betalen minder voor een kaartje dan volwassenen. De tarieven zijn inclusief de Vliehors Expres.

Neem je je fiets mee, dan kost dit  extra. Je betaald per fiets of fiets met aanhanger. Het tarief voor een tandem is hoger. Het meenemen van een kar op de boot kost tevens extra.

Retour (dagtocht) van Vlieland naar Texel en terug naar Vlieland

De tarieven van een dagtocht naar Texel zijn via Google te vinden. Ook voor een dagtocht betalen kinderen minder dan volwassenen. De tarieven zijn inclusief de Vliehors Expres.

Vervoer vanaf Het Posthuys

Een kaartje is inclusief vervoer (met de Vliehors Expres) vanaf Het Posthuys naar de steiger op strand van Vlieland. Na aankomst op Texel kun je op de fiets verder, er rijdt ook een bus. Met de auto van Vlieland naar Texel is niet mogelijk met de veerboot ‘De Vriendschap’.

Vertrektijden enkele reis

De vertrektijd van de boot van Vlieland naar Texel is te vinden via Google. In het hoogseizoen is er kans op een extra afvaart, dan vertrekt er nog boot.

Vertrektijden dagtocht

Wanneer je een dagtocht naar Texel hebt geboekt dan vertrekt de boot vanaf Vlieland op een ander tijdstip. De terugreis van Texel naar Vlieland is aan het einde van de middag. In het hoogseizoen is er kans op een extra afvaart.

Dienstregeling van de boot van Vlieland naar Texel

 • In het hoogseizoen (half juli tot en met eind augustus is er elke dag een afvaart naar Texel.
 • In het voorseizoen (tot half juli) vaart de boot van Vlieland naar Texel op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag.
 • In het naseizoen zijn er afvaarten op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag.

Wil je zeker zijn van de actuele dienstregeling, uitzonderingen en extra afvaarten? Controleer dit dan vooraf bij de aanbieder.

Hoe laat vertrekt de boot van Vlieland naar Texel?

De vertrektijd is in de ochtend.

Op zoek naar de vertrektijden boot Vlieland? De boot van en naar Vlieland kent veel vertrektijden. De boot naar Vlieland vertrekt drie keer per dag vanuit Harlingen. De boottocht duurt ongeveer 90 minuten. In Harlingen zijn aansluitend op alle normale afvaarten busverbindingen beschikbaar.

Heb je haast of wil je tijd besparen? Neem dan de sneldienst naar Vlieland. Dan duurt de overtocht slechts de helft van de tijd (45 minuten). Mocht je de boot hebben gemist, of de reguliere afvaarttijden passen niet  in je planning, reserveer dan de Waddentaxi. De kosten hiervan liggen wel iets hoger, maar je bepaalt in overleg je eigen vertrektijden. De overtocht duurt ongeveer een uur.

Vertrektijden boot Vlieland

Vaartijden & Doeksen afvaarten vanaf Harlingen

De vertrektijden van de veerboot naar Vlieland zijn van 8.30 t/m 20.00 uur. Er is gemiddeld drie keer per dag een overtocht. De veerboot vertrekt op het hele uur.

 • 8.30 uur (sneldienst, alleen op dinsdag, woensdag en donderdag)
 • 9.00 uur (elke dag)
 • 11.05 uur (sneldienst, alleen op vrijdag)
 • 14.00 uur (elke dag)
 • 14.20 uur (sneldienst, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag)
 • 17.20 uur (sneldienst, alleen op dinsdag, woensdag en donderdag)
 • 19.00 uur (elke dag)
 • 19.25 uur (sneldienst, alleen op woensdag)
 • 20.00 uur (alleen op woensdag)

Vertrektijden & Doeksen afvaarten vanaf Vlieland

De vertrektijden van de veerboot naar Harlingen zijn van 6.55 t/m 18.55 uur. Er is gemiddeld drie keer per dag een overtocht.

 • 6.55 uur (elke dag)
 • 10.05 uur (sneldienst, alleen op dinsdag, woensdag en donderdag)
 • 11.45 uur (elke dag)
 • 12.05 uur (sneldienst, alleen op vrijdag)
 • 15.20 (snelboot, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag)
 • 16.45 uur (elke dag)
 • 18.55 uur (sneldienst, alleen op zondag)

Vertrektijden boot Vlieland
Meer informatie

Let op: bovenstaande vertrektijden zijn ter indicatie waar tevens uitzonderingen op van toepassing zijn. Controleer voor de actuele tijden, wijzigingen, etc. altijd de website van Rederij Doeksen of bel het contactcenter: 088 – 9000 888. Daar kun je ook meer informatie over de overtocht met de boot van en naar Vlieland vinden. Klik hier voor meer informatie over parkeren in Harlingen.

Hoe vaak vertrekt er een boot naar Vlieland?

Er is gemiddeld drie keer per dag een overtocht.

Veelgestelde vragen met antwoorden met betrekking tot de boot naar Vlieland. Onder andere parkeren, tarieven en reserveringen.

Veelgestelde vragen boot Vlieland

Hoe lang is een retourticket geldig?

Een retourticket is geldig tot de datum van de terugreis, je hoeft niet op dezelfde dag heen en terug te reizen. Er mogen ook meer dagen tussen de heen- en terugreis zitten.

Wat is de duur van de overtocht?

Van Harlingen naar Vlieland (en van Vlieland naar Harlingen) duurt de overtocht 90 minuten. met de sneldienst duurt de overtocht 45 minuten.

Is er gratis draadloos internet beschikbaar op de boot naar Vlieland?

Ja, er is gratis draadloos internet (WIFI) beschikbaar.

Mag ik mijn hond meenemen op de boot?

Op zowel de veerdienst als op de sneldienst mogen honden gratis mee. Je hoeft geen ticket voor hond te kopen.

Mogen fietsen mee op de sneldienst?

Het is toegestaan om op de veerdienst een fiets mee te nemen, voor je fiets dien je wel apart een ticket te kopen. Op de sneldienst mogen fietsen alleen mee tussen Vlieland en Terschelling.

Mag een scootmobiel of een driewieler mee op de sneldienst?

Ja, op zowel de veer- als de sneldienst het is toegestaan een scootmobiel of een driewieler mee te nemen aan boord.

Parkeren in Harlingen voor de boot naar Vlieland

Omdat Vlieland een autovrij eiland is moeten toeristen en andere niet-inwoners van Vlieland hun auto ergens parkeren in Harlingen. Waar kun je parkeren in Harlingen? In en nabij Harlingen zijn diverse parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt.

Vanaf bijna alle parkeerterreinen rijdt een pendelbus die aansluit op de vertrektijden van de boot Vlieland. In verband met drukte in het het hoogseizoen, tijdens evenementen en rond de feestdagen wordt aangeraden om rekening te houden met extra reistijd in verband met het zoeken naar een parkeerplaats.

De gemakkelijkste manier voor parkeren in Harlingen is de parkeergarage van de veerbootterminal. In en rondom deze garage is 24 uur per dag en 7 dagen per week bewaking aanwezig. Omdat de parkeergarage direct tegenover de haven ligt kun je zo de boot naar Vlieland opstappen. Mocht deze parkeergelegenheid vol zijn dan zijn er genoeg andere opties voor parkeren voor de boot naar Vlieland.

Oplaadpunten elektrische auto’s

Op diverse locaties zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar.

 • Parkeergarage “Veerterminal”
 • Parkeerterrein “Tsjerk Hiddes”
 • Zuiderhaven 54, 8861 XV Harlingen
 • Koningsweg 3, 8861 KN Harlingen
 • Korte Lijnbaan 25, 8861 NS Harlingen

Diverse mogelijkheden voor parkeren Harlingen

Parkeren Harlingen voor boot Vlieland

Routebeschrijving

Auto parkeren in Harlingen

Vanaf de Afsluitdijk (A7) volg je de N31. Kom je vanaf Leeuwarden dan volg je de A31. Via de ANWB borden vind je vervolgens de weg naar de haven van Harlingen. Voer ‘Waddenpromenade 5, 8861 NT Harlingen’ op je navigatiesysteem in voor de juiste route naar de haven van Harlingen.

Met de trein

Harlingen is gemakkelijk met de trein te bereiken. De trein vanuit Leeuwarden vertrekt op regelmatige tijden naar Harlingen. Vanaf het station “Harlingen Haven” loop je in ongeveer vijf minuten naar de terminal van de veerboot. Op het treinstation en bij de Albert Heijn tegenover het treinstation kun je bij een servicepunt je OV-chipkaart opladen.

Met de bus

Ook per bus is Harlingen goed bereikbaar. Kijk op www.9292ov.nl voor meer informatie.

Waar kan ik parkeren in Harlingen voor de boot naar Vlieland?

In en nabij Harlingen zijn diverse parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt.

Met de boot naar Vlieland, de overtocht

Van Harlingen met de boot naar Vlieland? De overtocht bedraagt ongeveer 90 minuten (of 45 minuten met de sneldienst). De veerboot naar Vlieland vertrekt drie keer per dag, de boot van Vlieland naar Harlingen vertrekt ook drie keer per dag.

De vaste boot voor de Vlielanddienst is de veerboot Vlieland uit 2005. Deze boot heeft een capaciteit van 1200 personen en 59 auto’s. Mocht je met een snelboot reizen dan vaar je met de Tiger (2000) of met de Koegelwieck (1992). De Tiger heeft een capaciteit van 415 personen (geen auto’s), de Koegelwieck kan maximaal 312 personen (geen auto’s) vervoeren.

Kaartjes voor de overtocht met de boot van Harlingen naar Vlieland

Boot Vlieland

Een kaartje kopen voor de boot naar Vlieland kan op verschillende manieren; via de website van Rederij Doeksen, telefonisch of ter plekke aan het loket in Harlingen of op Vlieland (en Terschelling). Het kopen van een kaartje werkt op basis van reserveren. Hoe eerder je reserveert, hoe zekerder je bent van een plaats op de boot. Je koopt een kaartje met daarop de tijd en datum van je (heen)reis. In het geval van een retourtje geef je ook tijd en datum van je terugreis op. De tijd en datum is achteraf te wijzigen; online, bij het loket of bij een kaartautomaat.

Prijzen veerdienst Vlieland

 • Kinderen onder de vier jaar reizen gratis.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (4 t/m 11 jaar) tussen de € 10,76 en € 13,92.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (12 t/m 64 jaar) tussen de € 21,60 en € 27,94.
 • Een retourtje met de veerboot naar Vlieland kost voor een voetpassagier (65+) tussen de € 19,38 en € 25,06.

Bekijk een uitgebreider overzicht van de kosten voor de boot naar Vlieland. Of kijk op de website van Rederij Doeksen voor alle tarieven.

Via internet

Via de website van Rederij Doeksen kun je online kaartjes voor de boot van en naar Vlieland kopen.

Telefonisch

Telefonisch een kaartje kopen (of wijzigen) kan door te bellen naar het ContactCenter van Rederij Doeksen. Het telefoonnummer is 088 – 9000 888.

Aan het loket

Ook aan het loket in Harlingen of op Vlieland (en Terschelling) kun je een kaartje kopen. Kaartjes aan het loket kosten € 1,50 extra (servicekosten). Je betaalt geen servicekosten wanneer je een kaartje koopt bij de kaartautomaten in de terminals in Harlingen, op Terschelling en Vlieland. Je kunt bij het loket en bij de kaartautomaten je kaartjes wijzigen.

Praktische informatie overtocht boot Vlieland

Drie keer per dag is er een retourafvaart van Harlingen naar Vlieland. In de zomer betekent dit dat de boot drie keer per dag vanaf Harlingen vertrekt en tevens drie keer per dag vanaf Vlieland. In de winter vaart er alleen een sneldienst op maandag (avond), woensdag (avond), donderdag (avond), zaterdag (avond) en zondag (ochtend). De exacte en actuele dienstregeling inclusief uitzonderingen kun je zien op de website van Rederij Doeksen.

Je huisdier mag gratis mee op de veerboot naar Vlieland, echter dien je je huisdier tijdens de overtocht aangelijnd te houden. Het is in beginsel toegestaan om het huisdier tijdens de overtocht (onbeheerd) in de auto te laten, mits het huisdier niet uit de auto kan springen.

Parkeren in Harlingen voor de boot naar Vlieland

In en nabij parkeren in Harlingen? Er zijn diverse parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt. Vanaf bijna alle parkeerterreinen rijdt een pendelbus die aansluit op de tijden van de veerboot. In verband met drukte in het het hoogseizoen, tijdens evenementen en rond de feestdagen wordt aangeraden om rekening te houden met extra reistijd in verband met het zoeken naar een parkeerplaats. Zie de pagina “Parkeren in Harlingen” voor meer informatie.

Gratis draadloos internet

Op alle boten naar Vlieland is er gratis draadloos internet (WIFI) beschikbaar.

Hoe lang duurt de overtocht naar Vlieland?

Met de gewone veerboot duurt de overtocht 1 uur en 30 minuten. Met de sneldienst is dit slechts 45 minuten.