Fietsen op Vlieland

Vlieland is een autovrij eiland en met een groot netwerk van maar liefst 26 kilometer aan fietspaden kun je heerlijk fietsen op Vlieland. Omdat het eiland niet al te groot is kun je op de fiets gemakkelijk in je eigen tempo Vlieland verkennen. Na aankomst met de boot naar Vlieland is het mogelijk om een fiets te huren.

Fietsen op Vlieland

Tijdens het fietsen op Vlieland kun je genieten van de rust en de ruimte die het eiland te bieden heeft. De verschillende fietsroutes leiden je langs bossen en door de duinen. Vanaf het hoogste punt op de Waddeneilanden, de 45 meter hoge duin Vuurboetsduin, heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland.

Fietsen op Vlieland langs de vuurtoren
Fietsen op Vlieland langs de vuurtoren

Fietsroutes op Vlieland

Als fietser heeft het eiland je veel te bieden. Op de fiets begeef je je zo van het ene landschap in het ander. Ben je op zoek naar een mooie fietsroute over Vlieland? Deze kun je eenvoudig vinden via de knooppunten op het eiland. Knooppunten zijn genummerde kruisingen die onderdeel zijn van de verschillende fietsroutes. Ze zijn ideaal voor het plannen van een mooie fietstocht en zijn overal op het eiland te vinden.

Hoe werken de knooppunten?

Op elk knooppunt staan witgroene bordjes met daarop een nummer. Door simpelweg deze nummers te volgen fiets je van knooppunt naar knooppunt. Je kunt het zo inplannen:

  1. Klik hier om naar de fietsrouteplanner te gaan en zoom daarna in op Vlieland. Je ziet dan automatisch de knooppunten verschijnen.
  2. Maak een mooie fietsroute door start- en eindpunt aan te klikken, je kunt dan ook zien hoeveel kilometer de fietsroute is en hoe lang je er over doet.
  3. Ben je blij met de gekozen route? Noteer dan de nummers van de knooppunten in de juiste volgorde.
  4. Stap op je fiets, volg de nummers en geniet van een prachtige fietstocht over Vlieland.

Fietsen op Vlieland en het eiland verkennen

Via deze twee fietsroutes zie je alle mooie plekjes op het eiland.

  1. De fietsroute Jachthaven, via de oostkant van het eiland, brengt je langs het dorp Oost-Vlieland, de Waddenzee en de jachthaven van Vlieland en is zo’n 8 kilometer lang.
  2. De bekendste fietsroute op Vlieland is waarschijnlijk de Posthuys route. De fietstocht heeft een lengte van 18 kilometer en voert langs de westkust van het eiland.

Tip

Huur je een fiets op Vlieland? Neem dan iets herkenbaars mee om aan de huurfiets te bevestigen. Vrijwel alle huurfietsen zien er namelijk hetzelfde uit en met iets herkenbaars hoef je niet lang naar je fiets te zoeken in een vol fietsenrek.

FAQ

Waar kan ik een fiets huren op Vlieland?

Er zijn drie fietsverhuurbedrijven op Vlieland (Jan van Vlieland, Zeelen en Frisia.