Wandelen op Vlieland

Wandelen op Vlieland kan het hele jaar door en buiten het vogelbroedseizoen om zelfs overal op het eiland. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 1 augustus en het is dan niet toegestaan om in bepaalde delen te wandelen op Vlieland. Maar, in welk seizoen je het eiland ook bezoekt, je wandelt altijd in een natuurgebied. Vind je het leuk om vogels te spotten, dan is Vlieland het perfecte eiland om te bezoeken. Tijdens het wandelen op Vlieland kun je meer dan 200 soorten vogels tegenkomen.

Wandelen op Vlieland

Verspreid over het eiland zijn er wandelroutes uitgezet met een totale lengte van maar liefst 40 kilometer. De verschillende routes worden aangegeven door middel van markeringen in de vorm van paaltjes. Je kunt een bepaalde route volgen of delen van verschillende routes combineren.

Wandelen op Vlieland
Wandelen op Vlieland, het wandelpad naar de vuurtoren

Je kunt prachtig wandelen op het strand van Vlieland

Omdat de stranden op het eiland zowel breed als lang zijn kun je prachtige strandwandelingen maken op Vlieland.

Vuurtorenloop

Eén van de dingen die er te doen op Vlieland is, is de Vuurtorenloop. Dit evenement wordt gehouden in april en is geschikt voor zowel recreatieve wandelaars als fanatieke hardlopers. De wandeltocht wordt ’s nachts gehouden en is een unieke beleving omdat Vlieland een van de donkerste plekken van Nederland is. De hardloopwedstrijd wordt gehouden in twee afstanden; 9,5 kilometer en maar liefst 18,5 kilometer. Meer informatie vind je op de website van de Vuurtorenloop.

Wandelroutes Vlieland

Op Vlieland zijn diverse wandelroutes uitgezet. De mooiste wandelroutes kun je hier vinden:

  • Van de Lange Paal naar de Nieuwe Kooi – Deze wandelroute is zo’n 4 kilometer lang waar je ongeveer een uur over doet. De kans is groot dat je tijdens het wandelen koeien en schapen tegenkomt.
  • De route Kikkerbult en Kooisplek is een middelzware wandeltocht voor de wat meer ervaren wandelaar en is 6.5 kilometer lang.
  • Heb je zin in een lange wandeltocht dan is de route Posthuiswas – Kroons Polders een aanrader. De route is maar liefst 7.5 kilometer lang.
  • Bezoek je Vlieland met kinderen dan is het aan raden om een wat minder lange, maar toch mooie, wandeltocht te maken. De zogenaamde Weetjeswandeling is iets langer dan 2 kilometer en is zeer geschikt voor kinderen.
  • Ben je in voor een avontuur, dan kun je wadlopen via de Zeebodemwandeling. De wandeling is qua afstand (slechts 1.5 kilometer) kort, maar je doet er toch al snel zo’n 2 uur over. De route mag je niet zelfstandig lopen, dit is alleen mogelijk onder begeleiding van een zogenaamde wadgids.

Wanneer is het vogelbroedseizoen op Vlieland?

Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 1 augustus. Het is dan niet toegestaan om in bepaalde delen te wandelen op Vlieland.